Podopieczni

Obraz może zawierać: 1 osoba, zbliżenie

Olivier Wiśniewski – 9 lat

Oparzenie IIa/IIb/III części twarzy, szyi, małżowiny usznej lewej, klatki piersiowej i kończyny górnej lewej, którego doznał w domu w następstwie wybuchu podpałki do grilla. Wykonano operację wycięcia tkanek martwiczych z głębokich ran oparzeniowych i autologiczne przeszczepy skóry pośredniej grubości. Olivier wrócił do domu, ale czeka go długa i intensywna rehabilitacja.

Przemysław Ciechański – 10 lat

Oparzenie płomieniem kończyn dolnych stopnia IIb/III o powierzchni ciała około 12%, którego doznał w wyniku upadku na rozpalone ognisko. W trakcie hospitalizacji wykonano 3 zabiegi wycięcia martwicy oraz przeszczep skóry własnej. W trakcie pobytu rozpoczęto rehabilitację ruchową po całkowitym wygojeniu ran. Obecnie poddawany jest intensywnej rehabilitacji. Przemka wychowuje samotnie mama, gdzie jeszcze jest 4 rodzeństwa.

Maciej Dynkiewicz – 5 lat

Oparzenie skóry 50% powierzchni ciała, II st. [skóra głowy, szyi, tułowia, obu kończyn górnych i obu kończyn dolnych], oparzenia dróg oddechowych, którego doznał w wyniku pożaru budynku mieszkalnego. Maciej w czasie leczenia klinicznego przeszedł: usunięcie martwicy, przeszczepy skóry własnej. Obecnie poddawany jest ciągłej rehabilitacji i przechodzi laseroterapię. Codziennie nosi ubranie uciskowe, plastry silikonowe, smarowany jest maściami, żeby skóra cały czas była nawilżona.

Wypadek wydarzył się ostatniego dnia września 2018 roku, gdzie budynek mieszkalny został podpalony przez osobę z zewnątrz. W wyniku pożaru, zginęła dwójka rodzeństwa.

___