Podopieczni

Kazimierz Sajewicz – 33 lata

Mam na imię Kazimierz, lat 33 i nie jestem gotowy, żeby Wam się pokazać.

18.08.2019 – wypadek, już nie czas myśleć, czy ktoś zawinił … czy to przypadek.

Dochodzi do zapłonu benzyny przy samochodzie i wybuchu oparów. Zapala się bawełniana bluzka, cudem udaje się ją ugasić. Spaleniu ulega górna część ciała, ręce, głowa, czuję jak opary uniemożliwią oddychanie. Pomimo bólu ląduje bez problemów, świadomy na pogotowiu w Złotoryi.

Pierwsza pomoc … po godzinie dochodzi do wstrząsu oparzeniowego. Oparzenie 3 stopnia objęło 50% ciała, jadę ” R” do Legnicy. Tam dzięki sprawnej reakcji na OIOM, opatrzone zostają rany, założone opatrunki, podają dużą ilość płynów i wprowadzają mnie w śpiączkę farmakologiczną… lecę do Krakowa.

50 dni w śpiączce farmakologicznej, walki o życie, z zakażeniami, z niewydolnością nerek, układu krwionośnego, problemami z płucami. Przechodzę przeszczepy skóry, dalej leżąc na OIOM. Udało mi się dostać nowe życie.

Teraz uczę się wszystkiego od podstaw – zwykłe codzienne czynności. Zaczynam walkę o siebie , aby poprawić komfort i sprawność swojego życia. Szczególnie muszę ćwiczyć swoje ręce, aby być samodzielnym. Na szyi i dłoniach, tworzą się pierwsze przykurcze, czekają mnie kolejne rekonstrukcje i zapewne, kolejne przeszczepy skóry. Co pół roku, przez 3 lata będę musiał kupować bardzo drogie ubranie uciskowe, do tego maści, leki, opatrunki, rehabilitacja a to wszystko, nie podlega refundacji NFZ. Nadal przebywam w Krakowie, gdzie lekarze walczą o moje życie. Życie fizyczne i psychiczne.

Proszę! Pomóżcie! Mam dla kogo ŻYĆ! Szczerze dziękuje za każdą złotówkę!

Agnieszka Kukulska – 47 lat

Oparzenie około 85% TBSA okolicy twarzy, szyi, klatki piersiowej, powłok brzusznych, pleców, pośladków, ud, podudzia lewego, obu kończyn górnych II/III stopnia. Oparzenie termiczne obejmujące 80-90% powierzchni ciała. Do wypadku doszło w wyniku oblania się gorącym rosołem w pracy. Podczas hospitalizacji prowadzono respiratoroterapię do 8 doby, żywienie dojelitowe i pozajelitowe oraz antybiotykoterapię. Przez cały okres leczenia prowadzono miejscowe leczenie rany oparzeniowej. Wykonano necrectomę Versajet z wolnymi przeszczepami skóry pośredniej grubości. Agnieszka przebywa już w domu, jest w trakcie intensywnego leczenia i poddawana jest ciągłej rehabilitacji.

Sabina Owczarek – 38 lat

Oparzenie termiczne obejmujące mniej niż 10% powierzchni ciała, oparzenie II b przedramienia prawego. Podczas leczenia wykonano: usuniecie zdewitalizowanej tkanki, martwicy lub wilgotnej tkanki martwiczej przez przemycie. Leczona w domu. Obecnie jest pod opieką Poradni chirurgii Ogólnej.

Obraz może zawierać: 1 osoba, zbliżenie

Olivier Wiśniewski – 9 lat

Oparzenie IIa/IIb/III części twarzy, szyi, małżowiny usznej lewej, klatki piersiowej i kończyny górnej lewej, którego doznał w domu w następstwie wybuchu podpałki do grilla. Wykonano operację wycięcia tkanek martwiczych z głębokich ran oparzeniowych i autologiczne przeszczepy skóry pośredniej grubości. Olivier wrócił do domu, ale czeka go długa i intensywna rehabilitacja.

Przemysław Ciechański – 10 lat

Oparzenie płomieniem kończyn dolnych stopnia IIb/III o powierzchni ciała około 12%, którego doznał w wyniku upadku na rozpalone ognisko. W trakcie hospitalizacji wykonano 3 zabiegi wycięcia martwicy oraz przeszczep skóry własnej. W trakcie pobytu rozpoczęto rehabilitację ruchową po całkowitym wygojeniu ran. Obecnie poddawany jest intensywnej rehabilitacji. Przemka wychowuje samotnie mama, gdzie jeszcze jest 4 rodzeństwa.

Maciej Dynkiewicz – 5 lat

Oparzenie skóry 50% powierzchni ciała, II st. [skóra głowy, szyi, tułowia, obu kończyn górnych i obu kończyn dolnych], oparzenia dróg oddechowych, którego doznał w wyniku pożaru budynku mieszkalnego. Maciej w czasie leczenia klinicznego przeszedł: usunięcie martwicy, przeszczepy skóry własnej. Obecnie poddawany jest ciągłej rehabilitacji i przechodzi laseroterapię. Codziennie nosi ubranie uciskowe, plastry silikonowe, smarowany jest maściami, żeby skóra cały czas była nawilżona.

Wypadek wydarzył się ostatniego dnia września 2018 roku, gdzie budynek mieszkalny został podpalony przez osobę z zewnątrz. W wyniku pożaru, zginęła dwójka rodzeństwa.

___